separator

KULINARIKA

Oljčno olje v kulinariki

Oljčno olje je zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti eno naj primernejših za kuhanje. Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija pa se maščobe ne bodo poškodovale.

Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviško oljčno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maščobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi še večkrat uporabno, če ga le ustrezno hranimo: ostanke prejšnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnovično uporabo. Nobena od drugih maščob ne zagotavlja več kot eno varno uporabo!

Kulinarika - oljčno olje San Antonio
Lignji

Lignji na olivnem olju

Lignje najprej očistimo. Obvezno odstranimo zobe, ki so v glavi, drobovino in seveda tisto kost, da se komu ne zatakne.
Ves čar takih lignjev je v njihovi barvi in okusu, ker cvrti postanejo čisto rdeči oz. roza. Ko jih očistimo, jih dobro operemo, ločimo seveda lovke od trupa, potem pa jih osolimo, da se malo marinirajo. Segrejemo oljčno olje in lignje vržemo vanj ter dodamo samo rožmarin, lahko drobljenega ali mletega, oboje je odlično. Po možnosti to cvremo v posodi, ki ima pokrov, da se med kuho dobro zmehčajo.

Potrebne sestavine

1 kg malih, neočiščenih lignjev, 2 dcl oljčnega olja, rožmarin, sol.

Špageti

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Špagete skuhate v večji količini slane vode, kuhane (al dente) dobro odcedite in jih stresete v ponev v kateri ste na olivnem olju San Antonio svetlo prepražili česen narezan na ploščice; potresete z zdrobljenimi peperončini, premešate in ponudite.

Bruseti

Bruschette z olivnim oljem

Narežemo kruh na rezine in ga pečemo v pečici ogreti na 180 stopinj (2 - 3 minute), dokler ne dobi zlate barve. Na vrhu vsake rezine podrgnemo z olupljenim česnom in za konec pokapljamo z oljčnim oljem San Antonio. Bruschette postržemo tople.